Zonder creativiteit geen succes, maar hoe blijven we creatief?

Zonder creativiteit geen succes, maar hoe blijven we creatief?

4 november 2019 Geen categorie 0

Bij de meeste mensen ontstaan de creatieve ideeën zo net na de vakantie. De geest heeft rust gehad en is weer helemaal opgeladen om aan de slag te kunnen. Zowel voor het werk als privé. Maar na een paar weken neemt de drukte toe en ebt de creativiteit langzaam weg. Tijd voor een nieuwe vakantie zou je zeggen? Dat zou fijn zijn, maar om nou elke maand op vakantie te gaan…. Er zijn nog andere manieren om creatief te blijven.

Structuur of chaos.

Persoonlijk ben ik van de lijstjes, rijtjes en structuur. Dat werkt verhelderend, geeft overzicht en bovenal rust in mijn hoofd. Het bevorderd alleen niet de creativiteit. Die lijstjes hoeven er natuurlijk niet klinisch uit te zien. Daarom doodle ik er op, maak tekeningen en mindmaps. Hierdoor dwaal ik met mijn gedachten af en denk daardoor vaak ‘out of the box’. Relativeren komt later wel.

Tekst gaat verder onder de foto.

Mensen met een verhaal zijn interessant

Ga met mensen in gesprek die je (nog) niet kent. Wees nieuwsgierig naar hun verhaal. Wat bezigt hen? Wat hebben ze meegemaakt en wat voor toekomstplannen hebben ze? Luisteren naar een gepassioneerd verhaal helpt bij de inspiratie.

Ga uitdagingen aan

Wanneer je uitdagingen aangaat, dan kom je terecht in nieuwe situaties. Je komt omstandigheden tegen waarbij je je moet aanpassen.  Wanneer er iets onverwachts gebeurd, stimuleert het de geest om met creatieve oplossingen te komen.

Zorg voor inspiratie

Wat ooit begon als spelletje met vrienden op een terras, doe ik nu nog dagelijks. Kijken naar vreemden op straat. Bedenk dan wat die mensen bezig zou houden. Wat voor gesprekken zouden ze voeren? Hoe staan ze in het leven?

Ga eens naar een lezing. Kijk en luister naar fragmenten met hetzelfde onderwerp als waar jij je creativiteit voor nodig hebt. Wellicht krijg je een helder moment en een waanzinnig idee.

Kinderen

De simpelheid waarmee kinderen soms denken, kunnen een wereld voor je openen. Het doet je realiseren dat alles vaak niet zo moeilijk hoeft te zijn.

Wees naïef

Sta open voor alles en laat je nergens door afremmen. Ook al weet je dat het niet haalbaar of reëel is, kap het niet af. Schrijf ze op en bekijk welke aspecten wel realistisch zijn.

Laat het even rusten

Ook al is de druk hoog om soms iets te bedenken. Laat het toch even rusten.  Stap weg uit je vertrouwde omgeving. Ga naar buiten, haal een frisse neus of ga sporten en denk even aan iets totaal anders. Door je hoofd helemaal leeg te maken, kun je je focussen op dingen die heel normaal zijn. En dan ineens in de auto, onder de douche, tijdens het koken…..Hell Yeah!!!

Tip:

Dit laatste komt bij mij het meeste voor. Natuurlijk altijd op een moment dat je geen pen en papier bij je hebt. Daarom gebruik ik  Braintoss op mijn smartphone. Een handige app die je gedachten razendsnel vastlegt en naar je inbox stuurt.

Lees ook inspiratietips voor video’s.