Handige tips voor het schrijven van een voice-over

Handige tips voor het schrijven van een voice-over

21 januari 2019 Geen categorie 0

We helpen onze klanten graag met schrijven van een goede voice-over tekst. Vaak krijgen we een opzet, waar we mee aan de slag kunnen. Van sommige teksten word ik erg blij. Die zijn duidelijk, lopen als een trein en zijn ook goed uit te spreken. Maar er komen ook regelmatig teksten voorbij die schrijftechnisch prima zijn, maar qua spreektaal valt er nog wel wat te halen. Hoe schrijf je nou een goede voice-over tekst? Hieronder 7 tips.

#1        Hou je boodschap simpel.

Onthoud dat de mensen die naar jouw tekst moeten luisteren, de tekst niet voor hun neus hebben liggen. Maak zo snel mogelijk je punt in eenvoudige bewoordingen, zelfs als het om ingewikkelde dingen gaat. Vat je boodschap samen in één simpele zin of vraag en schrijf daar de rest van je script om heen.

#2        Hou je zinnen kort.

Vermijd bijzinnen of zinnen met een heleboel komma’s. Korte zinnen zijn beter te begrijpen. De best begrijpbare zinnen zijn in één adem te lezen. Dus heb je een lange zin? Kijk of je deze kan opdelen in een aantal korte zinnen.

#3        Drie dingen om te onthouden

Vaak wil een klant zo veel mogelijk informatie kwijt in zijn video. Maar te veel info geeft verwarring. In het algemeen kan de kijker maar drie dingen onthouden. Wanneer er meer zaken worden verteld is de kans groot dat er niets van wordt onthouden.

#4        Opsommingen, afkortingen, haakjes

Hoe logisch haakjes (op papier) er ook uit zien. Ze zijn verwarrend voor de stemacteur. Moet de stemacteur ze nu wél of niet uitspreken. En klinkt het dan als een bijzin? Probeer ook lange opsommingen te vermijden. Zeker wanneer je gebruik maakt van bullitpoints waarbij elk woord betrekking heeft op de eerste zin.

#5        Jij, u of jullie?

Denk van te voren na over hoe je je doelgroep wil aanspreken. Maak een keuze tussen ‘jij’ of ‘u’. Hoewel ik thuis ben opgevoed met ‘u’ en ook de veel jongere caissière in de supermarkt aanspreek met ‘u’ , is tegenwoordig ‘je’ de nieuwe standaard. Voor een film maakt het persoonlijker en minder formeel. ‘U’ kan natuurlijk ook, zeker als het onderwerp een zekere afstand vereist. Ben ieder geval consequent en gebruik de twee aanspreekvormen niet door elkaar. Daarnaast wil je je publiek zo direct mogelijk aanspreken. Dus gebruik nooit ‘jullie’.

#6        Spreektaal

Hoe mooi de zin ook op papier staat, wanneer je hem uitspreekt kom je er achter of hij ook lekker klinkt en daardoor duidelijk is voor je publiek. Schrijf zo actief mogelijk, dat is veel prettiger om te luisteren. Gebruik spreektaal. Vermijd tangconstructies, tussenzinnen en ambtelijke taal (‘doch’, ‘middels’, ‘reeds’), jargon en andere ingewikkelde taal. Probeer zo veel mogelijk de lijdende vorm te vermeiden.

#7        Lees je script hardop

Als je script af is: lees hem dan een aantal keer hardop voor. Je ontdekt hierdoor direct onmogelijke woordcombinaties en andere problemen. Ook of je nog iets mist of dat er juist iets uit kan. Stel je zelf de vragen: Loopt dit lekker? Bekt het? Misschien toch nog te lange zinnen? Zitten er taalfouten in?

Nog een tip, lees ook niet te snel hardop. Een professionele voice-over leest de tekst op een rustig tempo, zodat de luisteraar de tijd kan nemen om de informatie tot zich te nemen.

Heel veel succes. Kom je er nu nog niet uit? Geen probleem. Laat het me weten.