In Memoriam

In Memoriam

9 juli 2018 Geen categorie 0

(still uit de docu: Frans Linders en Angela Brekelmans)

Afgelopen week hebben we het droevige bericht gekregen dat Frans Linders op 95-jarige leeftijd is overleden. Dhr Linders had een prominente rol in onze documentaire ‘Loyaal! Maar waaraan?’ die we in opdracht van de Universiteit van Tilburg mochten maken en eind vorig jaar bij Omroep Brabant werd uitgezonden.

Studenten van de Handelshogeschool in Tilburg (voorloper van de Universiteit van Tilburg) weigerden zich in de oorlog loyaal aan de Duitsers te verklaren. Vervolgens moesten de studenten, waaronder Linders, zich melden voor de Arbeidseinsatz . Onderduiken durfde de student niet, bang voor represailles tegenover familieleden. Linders werkte twee jaar lang gedwongen in een wapenfabriek in Duitsland. Uiteindelijk overleefde 22 studenten van de Universiteit de oorlog niet, waaronder ook zijn goede vriend Adrianus Brekelmans.

Hoewel we van de familie van Linders hoorde dat er thuis eigenlijk nooit over die tijd werd gesproken, sprak hij in de documentaire open en nog helder van geest over zijn oorlogsjaren. Zowel met een lach als met een traan en boordevol anekdotes.

Hopelijk draagt deze documentaire niet alleen bij als kennis voor de huidige en toekomstige generaties, maar ook als blijvende herinnering voor de familie. Voor ons was het een eer om zijn verhaal op te tekenen. We wensen zijn vrouw en kinderen ontzettend veel sterkte. Koester de mooie momenten.